Yarışma projesi
İstanbul, TR
Toplam kapalı alan: 9,000m2
Ekip;
kpm: Kerem Piker, Deniz Gezgin, Yelta Köm
Superpool: Selva Gürdoğan, Gregers Tang Thomsen, Irene Guzman, Derya İyikul, Hande Karakaş, Marta Marszal, Matthias Poen


Şişli ne demektir? Daha önemli soru belki de şu: Şişli neye işaret etmektedir?

Şişli İstanbul'un "yeni" semtidir; ve her yeni gibi tereddütle karşılanmıştır. Bugün hala "yeni"dir. Kirlenmiştir, büyümüştür, çoğalmıştır, karışmıştır. Ancak camlı kuleleri ile, kaldırım kahveleri ve alışveriş caddeleri ile, taş binaları ile, şimdilerdeyse renkli resimlerle müjdelenen rezidansları ile hep yeniye işaret eder. Her yeni iyi midir, bilinmez; ama yeni şehrin yeni alışkanlıkları vardır. Şişli zamanın yeni hayatına işaret eder; önceleri apartman hayatına, sonra gökdelen hayatına, şimdilerde rezidans hayatına. Avrupa'nın pek çok yerinde kuş bakışı gördüğünüz ızgara planlı sokaklar,İstanbul'a yabancıdır, oysa Şişli'nin alameti farikasıdır. Şişli'nin sokakları ise kapalı bahçeler arkasındaki özel hayatlar uğruna tenhalaştırılamayacak kadar değerlidir.

HEA Kültür Merkezi, Şişli'nin en dağınık örüntüsü içerisinde, Darulaceze caddesi boyunca kendi içerisinde kamusal alanlar ve bahçeler içeren okullar, hastaneler, iş merkezleri ile konutlar arasında kent hayatına olabildiğince açılan, kamusal hayatı kuvvetlendiren ve sokak yaşantısını kendisine nüve alan bir yapı olma iddiasındadır.



Proje yaya ilişkilerini ve yaya ölçeğini önemser, önceler. İçine aldığı yoğun ihtiyaç programının gerektirdiği eğimli yüzeyler ile kaldırımın ilişkini sürekli kılar. Böylelikle hem oditoryum kütlesinin binanın dışıyla ilişkisiz kapalı bir kütle olmasının önüne geçer, hem de caddeden eğimlerle ulaşılabilir üst sokaklar oluşturur.

1000 kişilik seyirci kapasitesine sahip oditoryum iki balkonludur. Salon ve balkonların kendi eğimleri ile biçimlenen, Darulaceze caddesi üzerinde Perpa yönünden ulaşılan ve cadde kotundan başlayan ilk ‘sokak/rampa’, lobiyi, geçici sergi alanlarını, danışma ve bilet kiosklarını içerir. Cevahir otel yönündeki ikinci sokak/rampa ise yükselerek birinci balkon eğimi üzerinde müzik/hediye dükkânını, kafeteryayı ve bahçesini taşır. Bu sokaktan ulaşılan ikinci balkon rampası ise bara ve barın açık terasına ulaşır.
Oditoryum farklı kullanımlara olanak sağlamak maksadıyla klasik dikdörtgen şemaya uygun olarak düzenlenmiştir.
kpm-kerem piker mimarlık

abide-i hürriyet cad. no.105 daire.4
sisli, ist, TR
+90 212 292 8457
info@kerempiker.com